Intervju

Sladke sanje za pomembne trenutke

V Tolminu, kraju, ki je skoraj za devetimi gorami, pridne roke Mateje Dobravec ustvarjajo sladke sanje. Rada ustvarja poročne torte, po drugi strani pa so ji pri srcu pisane otroške torte, ker lahko ustvari zgodbo. Vse pa se je začelo z JAGODAMI & DINOZAVRI …

D. Cigale 12/24/2012, 12:21 AM

Jagode in dinozavri? Ker dinozavri verjetno niso jedli jagod, predvidevam, da je jagodni okus najpogostejši okus, dinozavri pa najljubši otroški motiv? Se motim? Povejte nam zgodbo o nastanku tega nadvse zanimivega imena?
Leta 2009, po prvih slaščičarskih poskusih, mi je prijateljica Branka predlagala, naj začnem pisati blog in objavljati fotografije tort. Ker je bilo tort bolj malo, sem pomislila, da bi lahko zraven objavljala še fotografije drugih hobijev – takrat sem precej šivala in ustvarjala za svoja otroka. Torej je blog prvi del imena dobil po jagodah, ki so v tortah, drugi del pa po dinozavrih, ki so bili takrat pri otrocih najbolj aktualni. Kasneje, ko moj hobi ni bil več samo hobi, ampak delo, je ime ostalo nespremenjeno, saj so me takrat vsi poznali pod tem imenom.

Ste izučena slaščičarka ali morda zelo, zelo nadarjena ljubiteljska slaščičarka, katere hobi je prerasel v zelo resen posel?
Nisem izučena slaščičarka in o klasičnih slaščičarskih veščinah v resnici ne vem veliko. Znam peči torte in jih lepo okrasiti s sladkorno maso. Začelo se je s tortami za moja otroka in prijatelje, kasneje je bilo zanimanje za torte tako veliko, da je hobi prerasel v posel.

Ker je Tolmin precej oddaljen od prestolnice, ali razmišljate o poslovni enoti, morda dostavi tort, lastni kavarni oz. slaščičarni?
Radi govorimo, da je Slovenija tako majhna, da jo prevozimo v dobrih treh urah, hkrati pa smo prepričani, da je tako velika, da se ne moremo odpeljati po želeno torto malce dlje od sosednje slaščičarne ... Če se le da, torte dostavim do Ljubljane, če ni možnosti, pripeljem do približno pol poti, da ni treba do Tolmina. Zaenkrat še ne razmišljam resno o poslovni enoti ali slaščičarni v Ljubljani, saj bi bil to zelo velik in drag podvig, bi bilo pa krasno, če bi se nekoč pokazala kakšna možnost.

Kako nastajajo vaše torte?
Moje torte nastajajo v mali pekarnici, ki sem si jo uredila doma. Začne se pri figuricah, nadaljuje s peko biskvita, polnjenjem, konča se z oblačenjem v sladkorno maso in dekoracijo. Večina praznuje ob sobotah, zato sta predvsem četrtek in petek naporna dneva, pogosto delam pozno v noč. Izdelava torte vzame precej časa, včasih tudi 5 ur, odvisno od zahtevnosti dekoracije.

Ali lahko v slaščičarski umetnosti govorimo o dizajnu, ali je to bolj stvar obrtniške izurjenosti ter okusa slaščičarja?
Dizajn ali slaščičarska izurjenost? Verjetno bi lahko bilo oboje.

Kakšne torte so moderne danes?
Slaščičarska moda sledi modi pri oblačenju in notranjem oblikovanju. Trenutno so zelo modne čipke in vrtnice, naborki, vintage detajli, vendar takih tort naredim zelo malo, največkrat upoštevam želje naročnikov. Poročno torto par ponavadi izbere glede na nevestino obleko, šopek in ambient, zato so še vedno najbolj priljubljene rožice in metuljčki, pri porokah na prostem pa ovčke. Pri otroških tortah prevladujejo risani in knjižni junaki in priljubljene igračke otrok.

Kaj pa okrasje? So okraski iz maslene kreme 'out'?
Ne morem reči, da so okraski iz maslene kreme 'out'. Tako kot se najdejo ljudje, ki jim je všeč samo torta, ki je dekorirana s sladkorno maso, se najdejo tudi ljudje, ki še vedno prisegajo na klasiko z maslenimi rožami.

Kupci so vedno bolj zahtevni in pričakujejo nekaj osupljivega. Se kdaj sprašujete, kje so meje vaše ustvarjalnosti?
Pravzaprav je moja izkušnja drugačna ... Največkrat ljudje naročijo torto, ki so jo že videli, pa jim je bila tako všeč, da bi imeli prav takšno. Seveda ni mej pri ustvarjalnosti, na izdelek pa na žalost vpliva omejitev pri času in denarju, ki ga lahko porabiš za torto. »Huda« Rdeča kapica, ker je bila torta za veliko punco.

Katere torte najraje ustvarjate – otroške, poročne, tematske?
Težko se odločim, katere so mi najljubše. Zelo so mi všeč preproste poročne torte, po drugi strani pa so mi všeč pisane otroške torte, ker lahko ustvarim zgodbo.

Presenečenje za mladoporočenca na poročni zabavi. Kovčka sta polepljena z nalepkami krajev, kjer sta bila skupaj.Torta z backom Jonom je sicer ena izmed bolj priljubljenih, vendar si Metka Dobravec vseeno ni predstavljala, da jih bo kdo hotel tudi na poročni torti. Tale poročna torta je bila za 100 svatov in zato precej velika. Parček na vrhu je narejen po sličici z vabila.

Je kakšna zakonitost, ki se je pri peki biskvita vedno držite?
Ja, biskvite vedno pečem iz jajc in moke, ne iz pripravljenih praškov. Verjetno biskvit zaradi tega ne more biti vedno enak, ampak dokler bo šlo, bom pekla »domače« torte.

Med nami je precej ljubiteljskih kuharic. Sama se pri peki držim načela 'čim manj packanja, a čim večji učinek'. Nam zaupate preprost recept za kremo, ki vedno uspe.
Najbolj preprosto in okusno kremo dobite, če zmešate npr. pol litra stepene smetane s 300 g dobre stopljene čokolade. Lahko dodate še koščke čokolade in narezano sadje.

Trendi gredo iz ene skrajnosti v drugo. Nekaj časa je bilo vse instant, potem 0 % maščob, sedaj je vse eko. Se tudi profesionalna peka podreja tem trendom? Dietna peka, eko peka …
Pečem domače torte, zato imam možnost, da se prilagajam željam strank. Največkrat se posebne želje pojavljajo zaradi alergij, eko torte pa si do sedaj ni zaželel še nihče. Mogoče zato, ker me največkrat iščejo tisti, ki potrebujejo lepo okrašeno torto za posebno priložnost. Če bi prodajala tortice za vsak dan v slaščičarni, bi se ta trend verjetno bolj poznal. Eden od razlogov pa so gotovo tudi visoke cene eko izdelkov.

Kako pa je s kalorijami? Pred kratkim sem zasledila prevod knjižice 'Jebeš kalorije', ki razglablja o vseh zmotah in trendih in zagovarja, da včasih naredimo manj škode s prvovrstnim izdelkom, npr. maslo, ne margarine, smetana, ne kakšne umetne zadevščine.
Seveda, se popolnoma strinjam. Naravne sestavine so veliko bolj zdrave za naše telo kot različni umetni (in dietni) nadomestki. Mislim, da si za posebno priložnost lahko privoščimo košček dobre torte, ne da bi pri tem razmišljali o kalorijah. Če je naša prehrana sicer zdrava in se dovolj gibljemo, se te kalorije gotovo ne bodo poznale.

Gospa Mateja, ali ste sladkosnedi?
Sem sladkosneda, vendar po tortah bolj redko posežem, pač ob kakšni posebni priložnosti. 

Se ukvarjate še s kakšnim hobijem?
Trenutno imam bolj malo drugih hobijev, kadar uspem, pa rada naredim kaj lepega za svoj dom ali otroke.

Jeseni dozorijo buče. Ste morda že izdelali kremo za torto iz oranžne buče in torto okrasili z jesenskim listjem?
Ne, kreme iz buče še nisem delala. Jesensko dekoracijo pa pogosto vključim v kombinaciji z gozdnimi živalcami na otroške torte.

Kako si vi predstavljate jesensko poroko?
Jesensko poroko si predstavljam v kozolcu, dekoracija iz vrečevine in čipk, stara miza bi se šibila pod ličnimi slaščicami iz čokolade, kostanja, lešnikov, mandljev ... Čipkasta torta z velikim cvetom ob strani bi bila na podstavku iz odrezanega hloda ...Foto: Mateja Dobravec, www.jagode-dinozavri.si

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki