Ambient

Sodobna 'utrdba' skriva udoben dom

Postavljen prav na rob stanovanjskega naselja v mestu De Pinte v Belgiji ta zanimivi dom izkorišča prednosti soseske in gozda in jih prenaša v notranjost.

Ambient dizajn 10/4/2014, 4:04 PM

Ambient

Vila Moerkensheide predstavlja simetrično prostorsko zasnovo: enakostranični trikotnik povezuje tri kubuse. Hiša s svojo podobo prekinja enoličje soseske.

Arhitekti iz podjetja Dieter De Vos Architecten so postavili 306 kvadratnih metrov veliko hišo na sredino parcele, ki je obdana s tremi sosednjimi vrtovi. Želja po dobri osončenosti z vseh strani je narekovala tristrano hišo. Posledično so nastali tudi trije vrtovi, vsak vrt pa je namenjen določenemu delu dneva – jutru, sredini dneva in večeru.

Nosilna struktura iz betonskih blokov je omogočila nastanek nenavadnega, pustolovskega arhitekturnega sloga. Betonski skelet prekriva opečnato pročelje. Močan geometrijski 'grad' skriva v svoji notranjosti pravljični dom. Obokana okna v pritličju prinašajo v notranjost dovolj naravne svetlobe, hkrati pa razkrivajo elegantno pohištvo in stopnice, ki vodijo v zgornje nadstropje. 

Fotografije Filipa Dujardina izpostavljajo arhitekturo vile Moerkensheide z različnih zornih kotov in oblikujejo idejo zapletene zgradbe v naših mislih. Za trenutek postojte in si predstavljajte ta tri velika obokana okna, ki vodijo vsak na svoj vrt. 

Notranjost hiše je funkcionalna, svetla in prijetna. Kot vemo, ljudje imajo radi moderno arhitekturo in njen edinstven izraz. Tri stene v odprtem prostoru omogočajo postavitev vgradnih omar, jedilnega prostora, sedežne garniture in delovnega prostora ter razmejitev njihovih funkcij sredi odprtega prostora. Eleganten dom oživljajo naravni materiali in barve.

Spiralno stopnišče sredi prvega nadstropja je prava skulptura, ki lastnike popelje v zgornje nadstropje. Tudi v zgornjem nadstropju tri prostostoječe omare ločijo tri spalnice. V nasprotju s spodnjim nadstropjem, kjer prevladujejo zemeljske barve, zgornje nadstropje z belo barvo in naravno svetlobo, ki prihaja skozi luknjice na končnih stenah in ravno streho, ustvarja močno nasprotje.

Foto: www.freshome.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi