Ideje za dom, nasveti, trendi

Ideje, kako razporediti slike

Ne glede na to, ali ste obesili en velik kos, kompozicijo več majhnih ali pa kombinacijo obojega, je ustrezna predstavitev umetniških del zastrašujoče opravilo. Umetnost je pomemben del notranjega opremljanja.

Ambient dizajn 4/23/2014, 6:46 AM

Nasveti

Umetniška dela so lahko tako naložbe kot tudi dela osebne vrednosti, bistvenega pomena pa je, da povežemo umetnino s pravo barvno shemo ter da poiščemo ustrezno postavitev, ki bo ustvarila ravnovesje in harmonijo. 

Poglejte fotografije v nadaljevanju in nekaj koristnih nasvetov, kako obesiti umetnine, da bo proces malo lažji in morda celo zabaven! 

 

Ko postavljate v skupino štiri ali več kosov, upoštevajte navpično linijo, kar pomeni, da je treba kompozicijo vizualno uravnotežiti na obeh straneh te navpične linije. Če bo preveč 'mase' na eni ali drugi strani, bo skupina nerodna in neuravnotežena. Poskrbite, da bo umetniško delo usklajeno z barvno shemo ter s slogom okvirja, sicer ne bo niti ravnovesja niti harmonije. 

Ustvarite rustikalno ozadje za moderno umetniško delo in pohištvo iz recikliranega lesa. Dodajte čokoladno rjavo zaveso – le-ta bo ustvarila občutek okna in vizualni okvir izven prostora. Monokromatska barvna shema in teksturirana preproga skrbita, da ne odvrnemo pogleda od osrednje točke v prostoru.   

Zadnja umetnina prikliče tih, miren trenutek na vodi. Občutek miru krepijo preproste bele stene, ki omogočajo, da fotografija spregovori.

Položaj te slike je popoln – na sredi med vrati in na sredini jedilne mize. Zaradi položaja je slika osrednja točka prostora, kateremu daje tudi sijaj. 

Velikost in odtenki umetniških del so pomembni. Izberite sliko v barvah, ki ustrezajo ambientu, hkrati pa izstopajo in pritegnejo pogled, vendar niso v nasprotju s preostalim prostorom.

Močna umetnina med nevtralnim pohištvom in stenami bo izjemna. Serija grafik lahko vpliva na prostor tudi z okvirji – lahko izberete enake okvirje ali pa eklektično mešanico okvirjev.  

Umetniško delo naj ne bo širše od pohištva. Splošno načelo je, da naj umetnina zavzame 75 % širine pohištva.  

Asimetrična postavitevTo je odlična rešitev, če imate skupino del, ki niso enaka, vendar imajo vsaj en podoben element, npr. predmet ali barvno shemo. Asimetrična dela lahko obesimo tako, da bomo dosegli organsko ravnotežje. Če imate dve večji umetnini, ju poskusite obesiti tako, da bo ena višje obešena kot druga, zgornji in spodnji rob pa se ne bosta ujemala. V zgornji postavitvi večja in manjša dela ustvarjajo zanimivost in vnašajo energijo. Enako velja za navpično in vodoravno postavljena dela v skupini.  

Vodoravno obešena umetninaPostavitev je primerna za hodnik ali steno nad sedežno garnituro, ko želimo narediti vtis in osrednjo točko, vendar brez gneče na steni. Pri tej postavitvi del je liho število umetniških del bolj privlačno za oko in je tudi vizualno uravnoteženo.   

Združite številne uokvirjene črno-bele fotografije v kolaž. Dodajte v to skupino še kakšen kovinski ali steklen dodatek in skupina bo popolna. Vključite tudi nekaj majhnih okvirjev, ki jih postavite v ospredje, saj boste tako dosegli globino. 

Panel iz oranžne tkanine zakriva televizijo. Načrtujte tudi ustrezno osvetljavo. Svetila, ki bodo razsvetlila prostor, svetila, ki bodo osvetila umetnino, ter dodatna svetila, ki ustvarijo ambientalno osvetlitev ter mehko dramatično vzdušje.

 Na ozkih poličkah ustvarite živahen kolaž knjig in umetnin.

Skandinavski slog obožuje črno in belo barvo, pogosto vključuje tudi plakate in fotografije. Ozka polička je odlična izhodiščna točka za postavitev galerije. Namestite ozke poličke na eno stran zidu, če želite vizualno razdeliti prostor. 

Bodite ustvarjalniRaziskujte materiale in poiščite nove načine obešanja umetnin. Tanko preprogo lahko obesite kot umetnino. 

Ustvarite večplasten pogled na polico z umetninami. To je eden od najpreprostejših načinov, da dodate osebno noto dekorju. Umetniška polica omogoča, da vsakodnevno ali pa sezonsko spreminjamo okrasne predmete, fotografije, slike, knjige … 

Foto: www.onekindesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi