Ideje za dom, nasveti, trendi

Talne obloge iz lesa: barve, teksture in modeli

Talne obloge prispevajo k podobi interierja mnogo bolj, kot si lahko zamislimo. Lesena tla s svojo barvo in mehkobo vplivajo na naša čutila in občutke. Talne obloge iz lesa ne prispevajo samo k elegantni in estetski podobi interierja, ampak lahko k oblikovanju talne obloge pristopamo z umetniškim pristopom. V tem primeru so lesene deščice s svojo obdelavo in obliko umetniški izdelek, ki s svojo umeščenostjo vpliva na celoten koncept interierja. Talne obloge iz lesa so trend. Poglejmo nekatere zanimive barve, teksture in modele.

Ambientdizajn 3/9/2016, 5:21 PM

Talne obloge iz lesa se vračajo k naravi

Obstaja mnogo različnih umetniških in inovativnih tehnik za ustvarjanje talnih oblog iz lesa: npr. način, kako so deščice med seboj povezane, kako so zapolnjene vrzeli, kakšna je tekstura lesa ... Še dve dejstvi kažeta, da se talne obloge iz lesa vračajo k naravi. Talne obloge iz lesa so pogosto samo oljene, kmečka belina, naravni odtenki, globoke teksture nekaterih vrst lesa ... pa kažejo, da se talne obloge iz lesa vračajo k tradicionalnemu oziroma rustikalnemu. Eden od najnovejših trendov so luknje in luknjice, brazde, grče in druge nepravilnosti v leseni talni oblogi, saj poudarjajo naravni izvor materiala.

Narava je najboljši oblikovalec in opazujemo lahko velik povratek rustikalnih talnih oblog iz lesa in naravnih površin.

Avstrijski proizvajalec Mafi sledi temu trendu in izdeluje talne obloge iz lesa iz 13 srednjeevropskih vrst lesa. Njihovi parketi so oljeni ali lakirani z mat lakom, kar razkriva različne barve in naravne teksture. Še en inovativen pristop oblikovalcev podjetja Mafi pri izdelavi parketov je toplotna obdelava, ki omogoča vsaki leseni deščici, da ohrani svojo izvirno barvo. Posledično so parketi različnih odtenkov.

Talne obloge s pridihom podeželja

Na trende in zahteve trga se odziva tudi švedska družba Kährs, specializirani lesni proizvajalec, ustanovljen leta 1857. V novih kolekcijah se podjetje osredotoča na belo barvo. Prilagodljivi kolekciji parketov sta odziv na najnovejše zahteve oblikovanja talnih oblog. Z različnimi inovativnimi tehnikami za obdelavo lesa je podjetje ustvarilo izdelek, ki je videti naraven, svež in s pridihom podeželja. Krtačenje in beljenje sta še dve tehniki, ki ustvarjata svetle talne obloge s čudovito teksturo.

Pluta  material, ki se ponovno vrača kot trendna in funkcionalna talna obloga 

Pluta je učinkovit, prilagodljiv in odporen material, sodoben pristop k dekorativnemu oblikovanju tal pa ima nekaj zelo zanimivih aplikacij. Privlačen in sodoben videz kolekcije Wicanders Artcomfort Reclaimed portugalskega podjetja Amorim ponuja pluto, na katero so s pomočjo digitalnega tiska odtisnili vzorce v videzu lesa in kamna.

Navdihnjena s trendi in načeli eko dizajna, ki priporoča ekološke in reciklirane materiale, je kolekcija Reclaimed, ki je ne samo stilski, ampak tudi nujno potreben pristop. Talne obloge iz plute iz omenjene kolekcije so še posebej primerne za velike prostore, kjer ustvarijo nenadomestljive vzorce in funkcionalnost v mnogih pogledih. Druga impresivna kolekcija podjetja Amorim je Authentica, ki ponuja revolucijo v vinilnih talnih oblogah. Z dvema plastema plute pod prozorno folijo je pluta veliko debelejša in izrazna.

Naravni videz ne postaja le trend, ampak celo zahteva pri talnih oblogah. Oblike in teksture je mogoče mešano, a ujemajoče kombinirati in ustvariti široko paleto podob, vendar je zahteva po trajnostnem oblikovanju nujna.

Sodobni trendi se pri barvni paleti talnih oblog iz lesa držijo naravnih odtenkov, pa tudi temno rjave in sive tonalitete, ki so v harmoniji predvsem z naravnimi elementi, npr. kamnom. Tudi beli odtenki nikoli ne gredo iz mode.

Mojstrsko izdelani izdelki igrajo posebno vlogo pri oblikovanju, saj izpostavljajo lepoto vira – naravo. Oblikovalci nenehno iščejo načine, kako eko in trajnostna načela prenesti v urbano okolje in sodobno dinamiko.

Patricia Urguiola je oblikovala talno oblogo, ki spominja na otroške piškote

Notranjost palače Versailles ter lesene talne obloge z majhnimi deščicami so navdihnile Patricio Urquiolo, da je oblikovala talno oblogo Biscuit za podjetje Listone Giordano. Kljub očitnemu poveličevanju tradicionalne estetike in romantike starih časov kolekcija vsebuje tudi edinstven, igriv stil ter sodoben izraz.

Oblikovalka Patricia Urquiola se je prosto igrala z linijami in oblikami tradicionalnega parketa, dokler ni nastal minimalistični vzorec igrivega duha in mehkih linij. Namesto premikanja mej konvencionalnega dizajna je oblikovalka raziskovala, kako so bile lesene deščice tradicionalno uporabljane, nato pa je to znanje na inovativen način uporabila v sodobnem interierju.

Končni rezultat je kakovostna hrastova deščica z zaobljenimi vogali, ki je uporabna v različnih stilih. Uporabimo jo lahko kot intarzijo, mozaik, opaž, položimo v vzorcu ribje kosti …, da nastane 'tkan vzorec'.

Igriv pristop h klasičnim talnim oblogam iz lesa raziskuje in sprejema nepravilnosti v materialu ter njegove različne odtenke. Poudarjanje naravnih lastnosti in eleganca sta najboljša pristopa k oblikovanju talnih oblog in tal v interierju.

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki