Ambient

Stanovanje ESN v Esslingenu

Podjetje Ippolito Fleitz Group Identity Architects je pred kratkim končalo to neverjetno stanovanje v Esslingenu v Nemčiji, v katerem prebiva družina z dvema majhnima otrokoma.

Ambient dizajn 16.6.2014, 10:50

Ambient

Park Palmscher v Esslingenu je nekdanja vojašnica, ki so jo na prelomu tisočletja preoblikovali v stanovanjski kompleks. Zahvaljujoč privlačni okolici in le 10-minutni oddaljenosti od centra mesta je naselje zelo priljubljeno.

Ko je agencija objavila prosto stanovanje v dvonadstropnem bloku, je družina z dvema majhnima otrokoma v njem prepoznala svoj novi dom.

Odprt dnevno-bivalni prostor z različnimi bivalnimi območji in igro vizualnih perspektiv se nahaja v velikem prostoru. Ko obiskovalec vstopi v stanovanje, se mu odpre širok prostor vzdolž vodoravne in navpične osi. Bivalni prostor je ločen od vhodnega prostora z zaveso v obliki črke L. Ob vznožju stopnic se nahaja zrcalna stena, ki skriva garderobo in odseva Tom Dixon svetilko Mirror Ball naprej in nazaj v neskončnost.

Pritličje je zasnovano okoli jedilnice. Območje jedilnice določajo velika jedilna miza, velika preproga in zanimiva viseča svetilka. Kuhinja odprtega tlorisa je povezana z jedilnim prostorom, zahvaljujoč trem prosto zloženim kockam. Zadnja vrsta kuhinje z različnimi gospodinjskimi napravami in ozkim vinskim stojalom ustvarja vabljivo mešanico nerjavečega jekla, lakiranega lesa in svetlečih površin. Tlakovanje s svetlečimi italijanskimi steklenimi ploščicami opozarja na izvirnost.

Vrsta kuhinjskih elementov določa tudi otroški bivalni prostor, saj se na zadnji strani nahajajo omarice z zabojniki. Le-ti določajo hodnik, ki vodi do treh otroških sob. Del stene deli dnevno-bivalni prostor od jedilnice. Na kuhinjski strani se zaključuje s površino, ki omogoča pisanje s kredo, na drugi strani pa se nahaja bleščeče barvno steklo, v katerega je pogreznjena televizija.

V dnevno-bivalnem prostoru prevladujeta ogromna sedežna garnitura in udobna preproga. Klavir stoji v kotu sobe pred oblazinjeno steno in pod velikim strešnim oknom. Dvoje velikih vrat vodi na teraso. Stene so od tal do stropa obložene z zrcalom, ki je prekrit z razvejanim drevesnim vzorcem, vzorec pa se ponovi tudi na steklenih površinah. Zrcalna stena meji na visoko 'posodo' za drva in kamin. Polna posoda drv je zelo dekorativni element v velikem prostoru. Množica gladkih steklenih površin in lesa, ki je naključno nakopičen v 'posodi', ustvarja zanimivo nasprotje, ki se odraža v celotnem prostoru. Naravnim materialom in toplim barvam – vključno s temno obarvanim hrastovim parketom, zemeljskimi toni na stenah in zavesah ter nekaterimi zlatimi in svetlečimi površinami – ustreza, da najdejo svoje nasprotje v rožnatih poudarkih, kvadratnih oblikah in steklenih površinah. Prostor je dinamičen tudi zahvaljujoč poševnemu stropu in poudarjeni kontrastni barvni shemi.

Zgornje nadstropje je namenjeno staršem. Ločena študijska soba ni bila del idejne zasnove, tako da se namesto v majhnem prostoru nahaja kar v prostoru odprtega tipa. To je gradnja hiše v hiši. V velikem prostoru je nastala spalnica, saj so lastniki imeli posebne zahteve. Naročniki so želeli spalnico brez naravne svetlobe. Nastal je skoraj hermetično zaprt prostor, ki sledi obrisom strehe, stik z zunanjim svetom pa ohranja preko vrat in prehoda s strešnimi okni. Strop spalnice prekriva temno modra barva, katero prekinja velik siv krog. Krog in stranski steni so kot prazno platno za igro senc, ki jih oddaja pet svetilk.

Kopalnica se odpira navzgor proti slemenu in je odlična protiutež skriti spalnici. Zid z zrcali je edini element, ki ločuje kopalnico od hodnika. Viseče svetilke osvetljujejo obe območji in ju povezujejo ter ustvarjajo navdihujoč prostor, ki je kot pesniška pokrajina. 

Stanovanje ESN je primer izjemne preobrazbe vojaških pisarniških prostorov v prostoren in izjemen bivalni prostor.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi