Vrt, terasa, urejanje okolice

6 razlogov, zakaj bi morali izbrati glamping

Samo dve možnosti sta – kampiranje obožujete ali pa sovražite. Kampiranje je izkušnja, ki jo mnogi imajo radi, saj je izkušnja bivanja na prostem nedvomno navdušujoča. Toda za prav toliko ljudi je treking v gozd, gore ali puščavo in spanje v šotoru preveč robustno, prvinsko in neudobno. Kaj se zgodi, če želite spati pod zvezdami, vendar ne v zatohli spalni vreči?

Ambientdizajn 7/15/2016, 8:14 AM

Zgodi se glamping!

Glamurozno kampiranje je luksuzni način bivanja na prostem, a z udobjem doma. Glamping je kampiranje v stilu. Glamping nastanitev ima vse, kar potrebujete, vi se morate samo prepustiti in uživati. Glamping lahko doživite na plažah, v gorah …, glamping lahko najdete v skoraj vsakem kotičku sveta. Glamping so nepozabne počitnice, o katerih govorijo družine, pari, popotniki, zvezdniki …

Tu je šest razlogov, zakaj bi morali izbrati glamping za naslednji dopust:

1. Ker je glamping udoben

Ko izberete glamping, kampirate, vendar brez neudobnega ali blatnega dela. Pozabite na šotor, v katerega je treba lesti, ampak se povzpnite v platneni šotor, katerega prostor se širi v naravo. Klasično kampiranje je čudovito, ampak spanje na tleh, patentna zadrga, ki so 'vrata' šotora, ter poljsko stranišče in hitro umivanje v potoku z mrzlo vodo je za nekatere nesprejemljivo doživetje.

Glamping nudi udobje in pravo postelje, kjer lahko doživite svoje najboljše spanje – na svežem zraku. Glamping nastanitev je mnogo bolj prostorna kot šotor. Pozdravilo vas bo udobje in gostoljubje, primerljivo hotelskemu, ki vam bo pomagalo, da se boste sprostili in se počutili kot doma. 

2. Lokacija

Glamping vas pripelje do mest, kamor hoteli in letovišča ne morejo. Lahko se zbudite le nekaj korakov stran od plaže na zasebnem otoku, globoko sredi gora in s pogledom na mirno alpsko jezero. Ko odidete iz 'sobe', ste že sredi narave. Bolje od tega ne more biti.

3. Stroški

Zaradi luksuznega bivanja v šotoru ni treba izprazniti bančnega računa. Večina glamping prenočišč je cenejša kot bivanje v hotelu. Poiščite glamping nastanitev v bližini ali drugje, če želite potovati, in morda boste presenečeni, kaj boste našli. Lahko se boste prepustili počitku, vedoč, da je vaš denar dobro porabljen. Če boste izbrali glamping, se boste izognili velikim turističnim naseljem, predvsem pa boste podpirali lokalno skupnost in gospodarstvo.

4. Znanja in veščine niso potrebna 

Kampiranje ni tako enostavno. Potrebujemo nekaj znanj in vsaj dva ključna kosa opreme – šotor in spalno vrečo, zaradi dodatne opreme in lokacije za kampiranje pa stroški hitro narastejo. Pri glampingu ne potrebujete dodatne opreme. Ni vam treba skrbeti za gorilnik, posodo, zaščito pred dežjem …, pa tudi taborniške veščine niso potrebne. Seveda obstajajo tudi kampi sredi pustinje za največje navdušence, ampak če popolni odklop od civilizacije ni primeren za vas, je glamping vaša najboljša izbira za nepozabno kampiranje. Uživajte v glamurozni preprostosti bivanja na prostem.

5. Ker je glamping okolju prijazen

Glamping vas ne zbliža z naravo, ampak naravo tudi pomaga zaščititi. Ko boste preizkusili glamping, boste začutili večje spoštovanje do narave in željo po varovanju le-te, medtem ko ima glamping kot ekološka dejavnost zelo majhen vpliv na naravo. Večina počitniških nastanitev se nahaja v velikih turističnih kompleksih, katerih izgradnja in stroški obratovanja so visoki. Glamping se lahko zgodi kjerkoli, od šotora do manjše lesene gradnje, primerne pa so tudi reciklirane enote, katerim so spremenili namembnost, v njih pa je mogoče bivati. Glamping nastanitvene enote ne zahtevajo stroškov ogrevanja in elektrike kot druge sodobne gradnje oziroma izkoriščajo sončno ali vetrno energijo. Ker je ekoturizem v porastu, ima glamping veliko možnosti, da postane še bolj priljubljen.

6. Glamping je tudi kulturno doživetje

Medtem ko se prepuščate glampingu, lahko spoznavate druge kulture ali se preizkusite v novih veščinah. Na primer v surfanju, jahanju, pohodništvu … Glamping ni samo bivanje v šotorih! Tudi preurejeni vagoni in hišice na drevesih omogočajo glamping in uživanje v različnih kulturnih izkušnjah, ki vam bodo ostale v nepozabnem spominu.

Ali razmišljate o glamping oddihu? Ali ste že doživeli glamping? Zelo radi bi slišali kaj več o vaših izkušnjah z glampingom!

Navdih:

Če se želite povezati z naravo brez žrtvovanja razkošja in udobja, imate lahko sedaj najboljše iz obeh svetov, zahvaljujoč trajnostnemu projektu belgijskega podjetja Trees and People. Tukaj je njihova glamping hišica na drevesu Dom'Up. Več v Glamping hišica na drevesu Dom'Up.

Foto: www.freshome.com


Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki