Vrt, terasa, urejanje okolice

Japonski stil ter zen na japonskem vrtu

Japonski stil ima globoko zakoreninjeno ljubezen in spoštovanje do narave ter minimalistične notranjosti, da lahko posamezni elementi pridejo do izraza. Ta sodobna dvonadstropna hiša se nahaja v Melbournu v Avstraliji, obdaja pa jo visok zid, ki stanovalcem nudi potreben mir in spokoj. Vhodna vrata so ločnica med zunanjim hitrim življenjem in umirjenim življenjem za temnimi stenami, zen pa jih pozdravi že na japonskem vrtu.

Ambientdizajn 10/3/2015, 12:10 PM

Zdi se, da se kaos v vsakodnevnem življenju veča iz minute v minuto. Tekamo od šole, službe do popoldanskih aktivnosti. Vse zahteve nas izčrpavajo in hrepenimo po bolj preprostem načinu življenja. Večina stresa je posledica razgibanega življenjskega sloga, preostanek stresa pa dodajo negotovosti v financah in karieri.

Kakšen pomen ima ves ta stres pri oblikovanju doma?

Preprosto povedano – naravno hrepenimo po preprostejšem načinu življenja. Hrepenimo po zasebnem, pomirjujočem, nenašarjenem zatočišču za odmik od vsakodnevnega stresa. Prav zaradi tega je preprostost japonskega stila priljubljena. Japonci so skovali izraz danshari, kar pomeni enostavnejše življenje, kjer kramo (dobesedno kot tudi psihološko) zamenja preprosto življenje.

Japonski stil je pogosto posnemani prostor, ker ustvarja meditativen prostor. Ker je življenje hektično, potrebujemo prostor za pomiritev in počitek stran od mestnega vrveža. Majhen ribnik v atriju japonske hiše ima dolgoletno tradicijo, saj ima zenovski ritual sprostitve. Sodobno dvonadstropno hišo sredi mestne soseske obdaja visok zid, ki stanovalcem nudi potreben mir in spokoj. Vhodna vrata so tudi ločnica med zunanjim hitrim življenjem in mirnim življenjem za temnimi stenami.

Notranje dvorišče moderne hiše ima zapleteno ureditev. Tlakovana pot popelje stanovalce in njihove obiskovalce od vhodnih vrat do vhodnih vrat v hišo. Levo od tlakovane poti se nahaja moderna različica zen vrta, ki je kombinacija japonskega vrta s peskom ter francoskega vrta z zimzelenim rastlinjem, saj na japonskem vrtu tradicionalno ni rastlinja in rož. Značilnost obeh vrtov je tudi ribnik oziroma fontana, vendar je ribnik z lotosi bližji japonski tradiciji kot francoski.

Notranji atrij je prostor spokoja, meditacije in razmišljanja ter prostor, ki lastnike opozori, da naj hiteči svet ostane zunaj za zidom. Skozi japonske vrtove se tradicionalno ni sprehajalo, saj bi se tako pokvarili vzorci v pesku, zato so bile ob strani klopi. Moderna hiša nima niti vzorca v pesku niti klopi, ima pa ogromno stekleno steno, ki povezuje atrij s sobo s televizijo in s kavčem, osebo, ki se nahaja v tem prostoru, pa že samo pogled na urejen atrij napolni z mirom in s sproščenostjo.

Vrata nasproti atrija vodijo v družabni del vrta – na trato, ki je povezana z glavnim dnevno-bivalnim prostorom.

Na tretjem delu dvorišča se nahaja bazen, od osrednjega dela dvorišča pa ga ločuje večnamenski prostor – terasa s streho, ki je opremljena z vrtnim pohištvom, zunanjo kuhinjo in s steklenimi stenami, tako da je prostor lahko popolnoma zaprt ali odprt, zabave pa ne ogroža slabo vreme.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki