Vrt, terasa, urejanje okolice

Krajinske ideje za ureditev dvorišča

Lastniki pogosto posvetijo večino svojega prostega časa (in denarja) urejanju notranjosti svojega doma, vendar sta vhod in dvorišče prav tako površini, ki nudita številne možnosti. Osvežitev okolice doma je koristno opravilo, saj pripomore k vrednosti celotne nepremičnine. Dodajanje vrednosti dvorišču vključuje več kot le odločitev za bujno zeleno trato. Ker je urejeno dvorišče bolj privlačno od navadne trave, spoznajte naslednje krajinske ideje za ureditev dvorišča.

Ambientdizajn 9/12/2015, 11:31 PM

Uresničite katero izmed naslednjih krajinskih idej za dvorišče in nastalo bo prijetno dvorišče, ki bo primerno za zabavo in druženje.

1. Ustvarite zasebnost z rastlinami

So vaši sosedje malo preblizu? Če iščete zasebnost, ne da bi namestili visoko ograjo, zasadite rastline. Lahko zasadite visoko grmovje ali majhna drevesa, ki bodo zakrivala pogled na vaše dvorišče s sosednje trate ali verande.

2. Ustvarite zunanjo jedilnico in kuhinjo

Če želite, da bo dvorišče bolj uporabno, dodajte jedilnico. Ta lahko sega od nekaj zelo preprostega, kot je npr. piknik miza, do nekaj bolj izpopolnjenega kot je zunanja kuhinja. Za preprost projekt krajinske ureditve dvorišče tlakujte s pomočjo velikih tlakovcev ali polizdelkov iz betona. Dodajte mizo, stole in nekaj pisanih tekstilnih dodatkov za udobno počutje. Postavite žar v bližino mize in že boste pripravljeni za piknik.

3. Dodajte vodni element

Vodni element prinaša pomirjujoče, zenovsko vzdušje na dvorišče, namestitev pa je dokaj enostavna. Lahko kupite že pripravljen element, npr. ribnik ali slap, ki ga samo priključite, ali pa se odločite za naredi sam projekt. Če imate težave z odvodnjavanjem ob mokrem vremenu, načrtujte postavitev vodnega elementa skupaj z drenažo. Dodajte še nekaj zlatih ribic in manjših rastlin, in ustvarili boste osebno oazo na prostem.

4. Dodajte prostor za odprti ogenj

Odprti ogenj je odličen kraj za posedanje v kateremkoli letnem času. Ideje za odprti ogenj segajo od preprostih kovinskih posod, ki jih lahko kupite v večjih trgovinah z opremo za dom in vrt, do idej, izdelanih po meri. Da bi ugotovili, kateri stil je najprimernejši, razmislite, kako bi radi ogenj uporabljali. Če boste na odprtem ognju imeli žar, potem je primerna že cenejša kovinska posoda. Če pa bi radi sredi dvorišča osupljivo in elegantno osrednjo točko, je izdelava po meri najboljša izbira.

5. Pokrijte vse neestetske stvari

Če imate na dvorišču zunanjo enoto klimatske naprave, staro lopo …, uredite okolico okoli njih. Postavite mrežasto ograjo okoli enote (tako, da bo še vedno dovolj prostora za prezračevanje), nato pa jo zasadite s košatimi lončnicami, bršljanom, vzpenjalkami.

Foto: www.freshome.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki