Vrt, terasa, urejanje okolice

Vrt in trajnostno življenje

Energijsko učinkovita dvonadstropna hiša se nahaja v Wellsu v Veliki Britaniji, zasnovalo pa jo je podjetje Batterham Matthews Architects. Hiša ima jugozahodno usmeritev, saj se tam nahaja katedrala in drugi zgodovinski objekti, v ta prostor kot celoto pa se umešča vrt. Osrednji del hiše je urejen z zaporedjem jedilnica – terasa – vrt, povezovalni element pa je 5-metrska steklena stena. Lastnika hiše sta izbrala trajnostno življenje.

Ambientdizajn 8.10.2015, 10:09

Na parceli se je prej nahajala poslovna zgradba s parkiriščem za stranke. Ker je parcela znotraj ohranitvenega območja, so se lastniki odločili za gradnjo nove sodobne energijsko učinkovite hiše, ki bo imela jugozahodno usmeritev, saj se tam nahaja katedrala in drugi zgodovinski objekti, v ta prostor kot celoto pa se umešča vrt.

Zadnja stran hiše je večinoma zaprta, znotraj stranskih dveh sten, ki sta debeli en meter, pa je nastal en sam bivalni prostor, ki se odpira na teraso in vrt. Znotraj bivalnega prostora so določena posamezna območja, vendar niso ločena, kar ohranja občutek prostornosti. Osrednji del prostora je urejen z zaporedjem jedilnica – terasa – vrt, povezovalni element pa je 5-metrska steklena stena.

Zaradi velikih steklenih površin je preko dneva minimalna potreba po umetni svetlobi. Strešno in francosko okno osvetljujeta stopnišče in prinašata svetlobo v zadnji del hiše.

Konstrukcija hiše je popolnoma prilagojena specifičnim potrebam lastnikov. V hiši sta urejeni dve domači pisarni, ki sta po potrebi lahko tudi sobi za goste. Ker lahko lastnika večino časa delata od doma, sta manj vsakodnevno odvisna od avtomobila, njuno življenje pa je bolj trajnostno.

Gradbeni material je uporabljen v svojem naravnem stanju, kolikor je to mogoče, pročelje pa je kombinacija cedrovine in ometa. Tradicionalni materiali, uporabljeni na sodoben način, pripomorejo, da se zgradba vključuje v širšo naravno okolico.

Jedilnica in glavna spalnica sta usmerjeni proti jugu, kar maksimizira sončno energijo v fotovoltaičnih panelih in solarnih panelih na strehi in moč pasivne sončne energije v zimskem času, previsna streha pa ščiti notranje prostore pred pregrevanjem v poletnem času.

Z zbrano deževnico lastniki zalivajo vrt, 'sivo' vodo pa uporabljajo tudi za splakovanje stranišča.

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh




Naključni članki