Ambient

Preobrazba majhnega stanovanja s strešno teraso

Majhno penthouse stanovanje s strešno teraso se nahaja v Valenciji v Španiji. Leta 2014 ga je zasnoval Josep Rua Spatial. Nekdanje hišniško stanovanje je bilo prvič prenovljeno pred desetimi leti, da bi vzpostavili odprt tloris notranjih prostorov in dve terasi, usmerjeni na vzhod in zahod. Rezultat je bila 'škatla', popolnoma izolirana od zunanjega prostora. Tloris stanovanja kljub prenovi ni več ustrezal bivalnim zahtevam in shranjevalnim potrebam, zato so se lastniki odločili za popolno prenovo. Oglejte si rezultate preobrazbe majhnega stanovanja s strešno teraso v sodobno penthouse stanovanje.

Ambientdizajn 1/14/2016, 8:45 AM

Arhitekt Josep Rua Spatial je najprej zasnoval spalnico s kopalnico ter vzpostavil jasno razmejitev med dnevnim in spalnim področjem. V stanovanju je bilo treba rešiti tudi težavo s shranjevalnim prostorom ter garderobnimi omarami. To je bil velik izziv, če upoštevamo skromnih 50 kvadratnih metrov bivalne površine in 20 kvadratnih metrov terase.

Da bi to dosegli, so priključili površino ene terase k notranjosti in obdržali obstoječi dve stopnici. Na tem mestu je nastala spalnica. Preostali prostor je arhitekt z ukrivljeno steno pregradil na dve polovici, ki skupaj s knjižno polico omili resnost ambienta.

Majhen prostor je zahteval odprt tloris in skrbno povezanost vseh elementov, zaradi katerih nastane dodatna vizualna čistost, harmonična povezanost ter prost pretok. To je bilo doseženo z voluminozno rešitvijo, ki temelji na vgradno-mobilnih kosih pohištva. V notranjo opremo zasebnih prostorov je to rešitev vpeljal že Le Corbusier.

Estetika interierja je bila od vsega začetka jasna: naravni materiali, nevtralna barvna paleta in naravna svetloba. Les, barve naravnega kamna in predvsem naravna svetloba. 

Dnevno-bivalni prostor je jedro hiše. Kuhinja je skrita v vgradnih omarah, ki potekajo čez celotno dolžino prostora. V zadnjem delu se kuhinja dotika garderobne omare, ki ločuje dnevno in nočno območje. Dvižna vrata prekrivajo štedilnik in kuhinjski umivalnik. Ko lastniki zaprejo vrata, kuhinja izgine. Kuhinjo prekriva kuhinjski pult iz umetnega materiala, poimenovanega krion, ki ga izdeluje podjetje Porcelanosa. Izginjajoča kuhinja daje jedilni mizi multifunkcionalno vlogo, saj lahko služi kot jedilna miza ali domača pisarna.

Poleg vhoda se nahaja konzolna delovna miza, ki služi kot delovni prostor ter odlagalni prostor, a tudi jedilna miza je oblikovana tako, da nudi shranjevalni prostor delovnim potrebam in pripomočkom. Prezračevalno inštalacijo so preoblikovali v kiparski volumen, iz katere izhaja miza.

Vrata omare posnemajo rešetkasto konstrukcijo. Motive na omari je navdihnila narava ter kolekcija keramike Dechirer, ki jo je Patricia Urquiola zasnovala za podjetje Mutina. Isti vzorec se ponovi na keramični talni oblogi, ki se kot preproga vije od mize do osrednjega prostora v dnevni sobi. Arhitekt je spretno izkoristil vse neravnine tal pri postavitvi kavča in ureditvi dnevne sobe.

Osrednji dnevno-bivalni prostor je povezan s strešno teraso. Da bi okrepili občutek kontinuitete, je drsna stena terase razširjena, vrata pa izginjajo v zidu. Steno terase prekriva les podobnega odtenka, ostale površine pa prekriva ista obloga iz sivega betona, ki je uporabljena tudi na terasi. Tako eno okolje prodira v drugega in obratno.

In še fotografije spalnice z odprto kopalnico.

Več idej in nasvetov, kako urediti majhno stanovanje, najdete v naslednjih člankih:

Igrivo stanovanje v Parizu s posebnimi rešitvami

Majhno stanovanje z unikatnimi rešitvami po meri

Majhno stanovanje: funkcionalnost z drsnimi vrati

7 nasvetov za ureditev majhne kuhinje

Foto: www.homeadore.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki