Ideje za dom, nasveti, trendi

Ali vaš dom potrebuje lepotno osvežitev?

Ali je dom star 10 let ali pa 110 let, posodobitev doma je vedno izziv.

Ambientdizajn 4/1/2015, 1:05 AM

Glede na obseg prenove je posodobitev enostavna ali pa zapletena naloga. Posodobitev je lahko samo kozmetične oziroma estetske narave. Ta prenova se dotakne samo tistega, kar je očem vidno, druga pa poseže tudi v strukture doma, zato ji rečemo tudi popolna prenova.

Danes se bomo posvetili samo lepotni prenovi doma. Najprej analizirajte svoj dom in označite prostore, ki najbolj potrebujejo posodobitev. Trenutno stanje pohištva in naprav lahko v nas vzbudi občutek, da dom zahteva večjo prenovo. 

Sodobne podrobnosti
Nato kupite kakšno revijo z notranjo opremo ali obiščite spletno stran, kjer boste našli navdih in nasvete za ureditev sodobnega doma. Za sodoben vtis so odločilne podrobnosti, npr. električna stikala. So vaša stikala na steni rumena od dolgoletne uporabe? Kaj pa stene? So nekoč bele stene postale rumene ali sive? Prepleskajte stene in zamenjajte pokrovčke in osvežitev sten bo takoj vplivala na celoten dom. Tudi leseni opaž vpliva na občutek zastarelosti. Prepleskajte ga z belo barvo!

Kdaj ste nazadnje kupili novo posteljnino? Se ne spomnite? Če imate v omari samo belo flanelasto posteljnino, kupite novo vzorčasto posteljnino, ki jo dopolnite z novim parom namiznih lučk na nočni omarici in novo zidno barvo. Spalnica bo v trenutku osvežena.

Svetila
V vsakem obdobju so prevladovala določena svetila, po katerih na desetletje natančno lahko določimo letnico notranje opreme. Sodobnejša svetila omogočijo bolj učinkovito in varčnejšo osvetlitev prostora. Strošek razsvetljave lahko zmanjšamo, če povečamo količino naravne svetlobe v prostoru. Če imate prostore brez naravne svetlobe, razmislite o montaži strešnih oken ali solarnem sistemu.

Materiali
Talne obloge, tapete, umivalniki, kopalne kadi in armature so podvržene zobu časa, predvsem zaradi obrabe in spremembe dizajna. Prav zaradi tega je dom videti mnogo starejši, kot si želite. Zamenjajte preprogo, če je obrabljena, obarvana ali zastarele barve. Odstranite zastarele tapete in jih nadomestite s sodobno ali svežim opleskom barve in prostor bo spet zaživel v prvotni lepoti. Za kuhinjsko in kopalniško opremo je primerno, da zastarele barve zamenjate z nevtralnimi, da opreme ne bo tako hitro načel zob časa.

Posodobite zase in zanje
Če ste naveličani zastarelega doma, potem ga posodobite zase in za svojo družino, da bo vaše bivanje v njem prijetno in udobno. Po drugi strani razmišljajte o prenovi tudi kot o investiciji, saj bo prenovljeni dom bolj privlačen tudi za bodoče kupce.

Posodobitev doma je vedno dobra ideja, saj odpravi nevarno in zastarelo opremo, v dom prinese svežino ter nove barve, največji pa je vpliv na naše zadovoljstvo in počutje.

Katerega prostora se boste najprej lotili? Razmišljajte o stvareh, ki so vam všeč.

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki