Ideje za dom, nasveti, trendi

Kateri stol je primeren za mojo jedilnico

Odločitev, katere stole izbrati, je zahtevna naloga, saj trg ponuja velik izbor različnih modelov, barv, materialov in velikosti.

Ambientdizajn 5/14/2015, 12:06 AM

Stoli so bili vedno v središču oblikovalskega zanimanja in mnogi oblikovalci so zasloveli ravno s stolom. Čeprav so bili nekateri stoli oblikovani že pred desetletjem in več, so še vedno priljubljeni, saj vrhunsko oblikovanje in kakovost najdejo svoje mesto, ne glede na stil.

Pri izbiri stolov nameni pozornost prostoru, v katerega boš postavil stole.

1. Če je prostor manjši, izberi manjše stole v svetlejših barvah. Ti bodo manj vidni v prostoru in jedilnica bo prostornejša.

2. Veliki in svetli prostori so primerni za večje stole v temnih, svetlih ali intenzivnih barvah.

3. Udobni stoli, oblazinjeni v tkanino ali usnje, so odlična izbira za jedilnice, ki so povezane z dnevno sobo, saj jih poleg uporabe v času obroka zaradi udobnega sedenja lahko uporabiš tudi kot dopolnitev sedežne garniture.

4. Če imaš majhne otroke, izberi lesene ali plastične stole, saj bo vzdrževanje enostavnejše.

Bi verjel, da je na tej fotografiji kar 100 stolov? Naj ti naslednji modeli pomagajo zožiti izbiro.

Potem, ko pester izbor stolov zožiš na dva modela, ju lahko za isto mizo združiš po načelu mešano, a ujemajoče.

Pri združevanju dveh modelov upoštevaj:

- ista barva, različen dizajn;

- različna barva, isti dizajn;

- isti stil, vendar različen dizajn (npr. črte in cvetlični vzorec);

- isti material, vendar različen dizajn;

- dva stila, npr. vintage in moderno;

- različna višina (na ožji stranici mize postavite višja stola);

- različna tekstura, npr. stoli iz ratana in oblazinjeni stoli;

- različna teža, npr. težak naslanjač in lahek stol iz prosojnega polikarbonata;

- detajli na stolih;

- samo en stol naj bo drugačen - v barvi, obliki, oblazinjenju ...

V nadaljevanju si oglejte nekaj sodobnih jedilnic. Naj vas navduši njihova preprostost, barvitost, udobnost, kontrastnost in povezanost jedilnih ambientov. Pri izbiri stila in ostale notranje opreme naj vam bo v pomoč tudi 19 idej za jedilnico, ki poveže družino.

Cena enega originalnega oblikovalskega stola je običajno višja, kot znaša morda naš celoten proračun za jedilnico. Ali lahko uredimo dizajnersko jedilnico za bistveno manj denarja? Tukaj vas čaka varčevalni nasvet.

Če v svoji jedilnici želite nekaj zelo, zelo posebnega, potem izberite ustvarjalni stol, ki dokazuje, da je dizajn umetnost. 

Foto: Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi