Intervju

Izdelek mora s svojo obliko nadgraditi funkcijo

Matej Colja je študent industrijskega oblikovanja in mladi up industrijskega oblikovanja. Kljub mladosti se zaveda pomena in odgovornosti tovrstne oznake. Po svetu hodi z odprtimi očmi in išče napake, ki bi jih lahko z oblikovalskimi rešitvami odpravil ali pa vsaj olajšal. Trdi, da je v oblikovanju še kako pomembna oblikovalčeva filozofija in da je narava sama po sebi najboljša učiteljica.

D. Cigale 4/21/2013, 9:09 PM

Matej Colja (Foto: Primož Korošec)

Mediji so vas označili za mladi up industrijskega oblikovanja. Kako se spoprijemate s tem nazivom?
Taka oznaka je zame velika pohvala. Da ti nov zagon in v svojem delu začneš še bolj uživati, saj vidiš, da ljudje v tebi vidijo potencial. Hkrati pa se moraš tudi zavedati, da bodo zaradi tega naročniki od tebe pričakovali vedno več. Zato to pomeni še večjo odgovornost do njih in kasneje tudi do končnih uporabnikov izdelkov.

Kaj vam pomeni oblikovanje? Kakšen je vaš odnos do oblikovanja?
Oblikovanje mi veliko pomeni, postalo je del mojega vsakdana in vedno razmišljam z oblikovalskim pogledom. Podzavestno že skeniram okolico okrog sebe in iščem napake, ki bi jih lahko z oblikovalskimi rešitvami odpravil ali pa vsaj olajšal. To veliko pove o mojem odnosu do oblikovanja, da samoiniciativno nikdar ne bom začel oblikovati nekega izdelka, da bi mu samo spremenil obliko, ampak bom raje začel z razvojem novega izdelka, ki bo ljudem olajšal delo ali pa logistične in ostale težave. Seveda mora oblika nakazovati funkcijo in jo, če je le mogoče, s svojo obliko nadgrajevati. Seveda pa veliko mojih idej izhaja iz narave in je zato v njih mogoče zaznati nekakšno posnemanje naravnih oblik, saj menim, da je narava sama po sebi najboljša učiteljica.Kateri je vaš najljubši oblikovalski kos?
Težko bi se odločil za najljubši oblikovalski kos. Pri najljubših izdelkih sem vedno zelo kritičen in ko mi je nek izdelek res všeč, o njem raziščem vse podrobnosti. V oblikovanju je pomembna tudi oblikovalčeva filozofija, ki jo predstavi ob predstavitvi izdelka in če se ta filozofija ujema z nastalim izdelkom, je to odličen primer dobrega oblikovanja. S tega stališča bi se najverjetneje odločil za superšportni avtomobil pagani huayra, pri katerem mi sicer določene linije sprva niso bile všeč, po predstavitvi oblikovalca Horacia Paganija o nastajanju tega avtomobila pa sem ugotovil, da je to odličem primer Da Vincijeve filozofije združevanja umetnosti in znanosti.

Oblikovali ste že kar nekaj izdelkov. Kateri so že na prodajnih policah?
Odkar sem začel s študijem industrijskega oblikovanja na ALUO, so mi praktični predmeti in industrijsko oblikovanje postali hobi. V tem sem začel uživati, zato sem se v prostem času ukvarjal z oblikovanjem in tako prišel do mnogih konceptualnih rešitev. Udeleževal sem se tudi raznih natečajev. Najbolj sem ponosen na nagrado iF Concept design award, s katero sem zasedel 5. mesto med 15.000 prijavljenimi oblikovalskimi koncepti s celega sveta. Oblikovanih izdelkov je res že veliko, v prodaji pa sta le sestavljiva otroška soba in modularna sedežna garnitura Wetland. So pa trenutno narejeni trije izdelki, ki jih sedaj testiramo in pripravljamo za nadaljnjo proizvodnjo in masovno prodajo.

Letos smo bili vsi malce nestrpni zaradi pomladi, ki se je zadržala, in zapoznelega začetka vrtnarjenja. Kako je nastala Zelena stena (GreenWall)?
Izdelek GreenWall je nastal med časom študija ravno zaradi moje povezanosti z naravo. Doma sem s Krasa, s podeželja. Ko zjutraj stopim skozi hišna vrata, lahko vdihnem svež zrak in imam pred seboj pogled na naravo. Vajen sem bil, da smo vso zelenjavo vzgojili na domačem vrtu za hišo. Med bivanjem v stanovanju v Ljubljani pa tega ni bilo in začel sem razmišljati, koliko na slabšem so prebivalci velikih mest, saj tudi svojih vrtičkov na obrobju mesta nimajo. Začel sem razmišljati, kako bi vrt lahko nadomestile stene stanovanja. Nastal je izdelek, ki mi je tudi prinesel nagrado iF concept design award.

Ali je Zelena stena namenjena izkušenim vrtičkarjem ali vrtičkarjem začetnikom?
Zelena stena je namenjena vsem, ki želijo več zelenja v svojem stanovanju, saj lahko v njej gojimo karkoli. Nekdo bo v njej prideloval hrano, sosed pa bo mogoče v njej imel samo rože.

Kam lahko postavimo steno in kako deluje?
Steno lahko postavimo kamorkoli, pomembno je le, da ima dostop do elektrike in vode. Je bilo pa v idejni zasnovi predvsem zamišljeno, da pri novogradnjah niso potrebni zunanji zidovi, saj jih nadomesti GreenWall.

Ali imajo avtomobili, traktorji in avtomobilska platišča kaj skupnega?
Vsi izdelki bi morali imeti skupno to, da s svojo obliko nadgrajujejo funkcijo, ki jo opravljajo. Mislim, da je dobro oblikovan avtomobil odličen primer dobrega oblikovanja, saj je to razvidno predvsem pri kakovostnih znamkah avtomobilov, kako premišljeno je oblikovana notranjost in ima vsak sestavni del svoje mesto zaradi uporabniških in ergonomskih zahtev. Tudi najboljša avtomobilska platišča nimajo samo funkcije, da se avtomobil z njihovo pomočjo premika po cestah, ampak so oblikovana tako, da s svojim gibanjem odsesavajo topel zrak od zavornih kolutov in jih s tem ohlajajo. Traktor pa dojemam kot delovni prostor, napravo, s katero uporabnik opravlja najrazličnejša dela. Je odličen primer multifunkcionalnega orodja.

Kakšen je vaš pristop pri oblikovanju igrač – raziskovalni ali postanete velik otrok?
Oblikovanje otroških igrač je zelo zahtevno in tudi zelo odgovorno delo. Ob samem oblikovanju pa je treba paziti še na veliko zakonov in zahtev za različna starostna obdobja ter na vse varnostne parametre. Se pa ob tem z mislimi vrnaš nazaj v otroštvo in razmišljaš o vseh igrah in vragolijah iz tistih časov.

Kako ste oblikovali kavni avtomat NatureCoffe?
Les je sam po sebi zelo lep material, vendar je na trgu kar nekaj izdelkov, kjer je uporaba lesa nesmiselno prevelika. Razni izdelki, ki so narejeni iz polnih delov lesa, razni izdelki, kjer bi z bolj smiselno uporabo materiala iz enega izdelka lahko naredili 10 podobnih izdelkov in bi s tem bolj gospodarno ravnali z naravnimi dobrinami. Vezana plošča pa je ravno nasprotje, kjer z lepljenimi ploščami dobimo veliko boljšo trdnost tanke plošče. S krivljenjem vezane plošče v določeno obliko to še poudarimo. Pri kavnem avtomatu sem plastične dele nadomestil z naravnimi lesenimi deli in nastal je NatureCoffe.

Kateri izdelek vam je postavil največ izzivov?
Zagotovo je največji izziv GreenWall, saj sem vanj vložil že veliko svojih ur in veliko truda s preizkušanjem in testiranjem in odpravo vsake napake. Težava je, ker učinka ne opaziš takoj, saj je treba počakati, da rastline zrastejo.

Kako ste zasnovali ICE-land kuhinjo? Ste kuhar po duši?
Ne bi rekel, da sem ravno kuhar po duši. Želeli smo narediti za proizvajalca čimcenejšo modularno kuhinjo, ki bo nekaj posebnega. Kuhinjo sestavljajo bloki enakih oblik in treh različnih višin. Kuhinjske elemente postavimo v prazen prostor, jih povežemo s pultom in nastane kuhinja, ki je hkrati tudi pregradna stena.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?
Rad se ukvarjam z oblikovanjem in s tem bom tudi nadaljeval in še naprej delal predvsem na razvoju novih izdelkov, saj lahko oblikovalci veliko prispevamo tudi k izboljšanju razmer v industriji in zaposlovanju. Velika želja je tudi nekatere konceptualne ideje iz portfolia realizirati in pripeljati do prodaje.

Foto: Matej Colja, Pinterest/D. Cigale 

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki

Ideje za dom, nasveti, trendi