Otroška soba

Otroška soba za dva otroka: nasveti za ureditev

Smeh ... jok ... igranje ... ravsanje. Skupna otroška soba oziroma otroška soba za dva (več) otroka je prostor, v katerem se intenzivno prepletajo dejavnosti in potrebe več otrok. Kar pomeni, da so starši pri urejanju otroške sobe za dva (več) otroka postavljeni pred številne težave in izzive. Dve razvijajoči se osebnosti (ali več), različne potrebe, različna zanimanja, osebni stil otrok, različna spola …, hkrati pa je treba upoštevati tudi shranjevalni prostor ter velikost in arhitekturne značilnosti otroške sobe. Pripravili smo nasvete za ureditev, da urejanje otroške sobe za dva (več) otroka ne bo (pre)velik oblikovalski izziv.

Ambientdizajn 3/8/2016, 8:52 AM

Tukaj je nekaj koristnih nasvetov za premagovanje oblikovalskih izzivov, s katerimi boste ustvarili funkcionalno otroško sobo, v kateri bo bivalo več otrok: 

Otroška soba za dva otroka: za fanta in dekle

Najprej izberite osnovno barvno paleto za glavne elemente prostora (stene, preproga, pohištvo), ki naj bo nevtralna glede na spol. Nato izberite barvne poudarke. Če sta otroka dovolj stara, naj vsak predlaga svoje individualne barve. Bela in siva, turkizna in bela ali kombinacija osnovnih barv deluje dobro tako za fante in dekleta.

Osnovno barvno paleto dopolnite s komplementarnimi barvami ter nazadnje še z vzorci. V sivo in belo otroško sobo boste prinesli življenje z rumenimi dodatki. Med vzorci izberite črte ali geometrijske vzorce. Izberite pohištvo čistih linij, izogibajte se tudi tematskim posteljam (na primer dirkalnemu avtomobilu ali princeskastim posteljam), katere kombinirate z nevtralnimi dodatki, kot so na primer luči in zavese.

Razburljivi del ustvarjanja super zabavne otroške sobe za otroke je izbiranje dodatkov in prilagajanje dekorativnih elementov razvijajoči se osebnosti. Dekorativne elemente izberite tako, da bosta otroka imela občutek, da pripadajo obema. Prilagodite celoten prostor z dodatki, na primer z umetniškimi deli ali obešalniki. Luči s senčniki prinesejo barvno energijo v katerikoli prostor.

Prav tako lahko subtilno dodate posebne poudarke, ki so značilni za en ali drug spol, hkrati pa so barvno usklajeni. Če boste izbrali npr. rdeče dodatke, lahko za fanta izberete rdečo blazino z motorjem ali gasilcem, za dekle pa rdečo blazino z rožo ali s srčkom. Tudi nočna omarica je lahko tako povezovalni kot individualni element, ki bo otroško sobo neopazno povezal. Izberite na primer siv predalnik za dečke in rumenega za deklice ali drugo barvno kombinacijo predalnikov, ki jih uskladite tudi z barvami stolov.

Otroška soba za dva otroka različnih starosti

Ne samo različna spola, ampak tudi različna starost je lahko izziv pri načrtovanju in opremljanju otroške sobe.

Prva stvar je postavitev pohištva. Če imate dojenčka, boste ponoči hodili v in iz otroške sobe. Če je mogoče, postavite posteljo in posteljico v nasprotna kota otroške sobe, posteljica pa naj bo bližje vratom. Strukturni elementi kot so okna in radiatorji, lahko narekujejo postavitev pohištva, vendar naj bo vaš oblikovalski cilj ta, da vsakemu otroku zagotovite udoben in trden nočni spanec brez zbujanja drugega.

Ustvarjanje igralne površine, kjer se bosta lahko igrala hkrati brat in sestra oziroma otroka različnih starosti, je nujno potrebno. Talne preproge, blazine in mehki večji predmeti, kot so na primer gugalniki in šotori, so kot nalašč, da bo igralno področje zabavno za oba. Postavite predmete in igrače starejšega otroka v lahko dostopne shranjevalne posode, vendar jih dvignite od tal, tako da jih najmlajši ne bo tikal, dokler ne bodo primerne zanj.

Naj bo to knjižni regal, omara ali samo polica, postavite igrače in otroške predmete za malčka na spodnje police. Vaš starejši otrok že hodi in stoji, zato bo zlahka dosegel predmete na višjih mestih.

V podobo otroške sobe vključite elemente, ki bodo družini kazali razvoj in napredek otrok, npr. fotografije otrok, prva fotografija, risbice otrok, meter rasti, uokvirjeni odtisi dlani, stopal … Spodbujajte jih, da bodo cenili mlajše oziroma starejše brate, sestre, medtem ko boste ustvarili toplo družinsko vzdušje v njihovi sobi.

Shranjevalni prostor za dva otroka ali več

V eni otroški sobi iskanje prostora za dvakrat toliko pohištva in skladiščnega prostora je najtežavnejša naloga pri oblikovanju skupnega prostora. To je del notranjega opremljanja, kjer se vaša iznajdljivosti in izostreno oko morata izkazati.

Načelo 'manj je več' je v skupni otroški sobi in pri načrtovanju večnamenskosti na mestu.

Izhodišče načrtovanja naj bo racionalizacija pohištva. Racionalizacija je ključnega pomena, da v prostoru zagotovimo občutek kar največje prostornosti ob maksimalnem shranjevalnem prostoru. Če so otroci dovolj stari, so pogradi vedno odlična izbira. Pograd je učinkovita izraba prostora na majhni površini, v katerega je vključen tudi shranjevalni prostor.

Pod posteljo je mogoče namestiti shranjevalne predale, v katere je mogoče pospraviti sezonske stvari, posteljnino, igrače … Skrinje ali klopi s predalom imajo dvojno vlogo – to je skrit shranjevalni prostor, ki z mehkimi blazinami postane tudi sedež.

Police so odlične za organizacijo igrač, saj ne zavzamejo veliko prostora in jih lahko postavimo nad predalnik, mizo in celo nad vrata za tiste stvari, ki jih zelo redko potrebujemo. Tudi knjižne police ob postelji ne posegajo v predragoceni prostor, hkrati pa lahko nadomeščajo tudi nočno omarico, kamor postavimo namizno svetilko.

Za oblačila so kljukice oziroma obešalniki koristni pri vsakodnevni organizaciji. Naj ima vsak otrok svoj prostor oziroma obešalnik.

Za konec vam predstavljamo luštno otroško sobo za štiri otroke. Pohištvo je primerno, da z njim opremimo stalno otroško sobo ali počitniško sobo v vikend hiši, pri dedku, babici ...

Ne glede na vse oblikovalske izzive, ki vas čakajo pri načrtovanju otroške sobe za dva (več) otroka, bodite pri ustvarjanju skupnega prostora iznajdljivi, učinkoviti, zabavni in ustvarjalni. Le tako boste ustvarili otroško sobo, ki jo bodo otroci imeli radi!

Bi radi z nami delili kakšen nasvet, idejo, kako ste oblikovali otroško sobo za dva (več) otrok?

Navdih:

Becoming Kids, Ponovno biti otrok je projekt, posvečen otroškemu svetu in njihovemu izobraževanju. Za podjetje Lago je obdobje otroštva in najstništva dragoceno. Ključno je, da to obdobje življenja otroci preživijo v prostorih, ki spodbudno vplivajo na njihov razvoj. Otroci in najstniki so prihodnost naše družbe in moramo razumeti njihove potrebe in želje, če želimo razvijati otroške sobe in projekte, ki jim bodo pomembni. Raziskave so razkrile, da sta domišljija in njen čustveni vpliv ključnega pomena in neločljivo povezana s svetom predmetov, ki so pravo izobraževalno izhodišče in mnogo več kot le dekoracija otroške sobe. Več v članku Otroške sobe Lago: domišljija je ključna!

Foto: www.freshome.com, www.nidi.it

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki