Vrt, terasa, urejanje okolice

Najboljše rastline za okrasitev moderne kopalnice

Imate velike sanje, ki se nočejo uresničiti – da bi se vaša kopalnica in tuš spremenila v nekaj, kar je podobno rajskemu vzdušju? Občudovali bi lepe rože, bujno rastlinje, uživali v toplem ozračju, izjemnih razgledih, žvrgolenju ptic, zvokih valovanja morja ... Verjetno bi vse našteto doživeli na tropskem otoku, ker pa smo tukaj, moramo izbrati druge možnosti.

Ambientdizajn 5/5/2016, 8:53 PM

Okrasitev kopalnice z ustreznimi rastlinami in stilsko urejenim zelenjem je nekaj, o čemer je vredno razmisliti. Od sanjsko urejenega kopalniškega prostora boste imeli koristi, saj vas bo za trenutek odvrnil od vsakodnevnih težav, po drugi strani pa je zelena kopalnica oziroma zelena dekoracija kopalnice eden izmed najnovejših trendov v notranjem opremljanju.

Ambient: Tropsko stanovanje Gisele Taranto

Najboljše rastline za okrasitev moderne kopalnice

Trend vključevanja živih rastlin in zelenih sten v interier in notranjo opremo se v zadnjih letih pospešeno razvija, nove ideje pa nam omogočajo, da rastline povabimo v vsak del doma, vključno s kopalnico. Poleg prijetnejšega bivanja in več kisika vključevanje rastlin v interier ni samo izziv, ampak predvsem velika korist.

Ne pozabimo na praktično in koristno delo, ki ga opravljajo rastline: čistijo zrak, proizvajajo kisik in zmanjšujejo onesnaževanje. Ker uravnavajo vlažnost v prostoru, so koristne pri zmanjševanju suhega zraka, ki ga povzroča centralno ogrevanje, bistvenega pomena pa so rastline za zdravje, saj fitokemikalije zavirajo razvoj plesni in bakterij v zraku.

Rastline, ki so del našega doma in kopalniškega dekorja, so estetska, vesela in poživljajoča zelena dekoracija, ki prinaša dodano vrednost za zdravje, srce in duha stanovalcev.

Ambient: Sončna stran sodobnih trendov v opremljanju.

Že en sam cvet ali rastlina v elegantni vazi, posodi ter postavljena na dobro premišljeno mesto, naredi pomembno razliko v minimalističnem in funkcionalnem prostoru, kot je kopalnica. Naravna vlažnost kopalnice in vsakodnevna uporaba so zagotovilo, da rastline, ki se nahajajo tam, ne bodo pozabljene ter nezalite in bodo popolna dekoracija prostora.

Če so vam všeč elegantne, minimalistične rešitve, je neglazirana keramika idealna za nekatere rastline. Sukulenti in kaktusi dobro uspevajo tako v glaziranih kot tudi neglaziranih keramičnih lončkih, tako da lahko z njimi poživite funkcionalno kopalnico. In če ste se odločili, da boste pomešali kaktuse, sukulente in tropske rastline, poskrbite, da bo okolje zadovoljevalo njihove raznolike potrebe.


Katere rastline so najprimernejše za kopalnico?

Orhideje so vedno klasična izbira in čudovito uspevajo v toplem in vlažnem okolju. Na voljo je pestra izbira barv in oblik, saj ima družina orhidej več kot 20.000 vrst, tako da boste z estetskega vidika zlahka izbrali vrsto, ki bo najbolje ustrezala interierju.

Ker so orhideje precej majhne rastline, jih lahko postavimo tudi v majhno kopalnico ali tik ob umivalnik. Edina slabost teh čudovitih rastlin je, da cvetijo le del leta. Ampak ciklično ponavljanje je del naravnega življenja.

Navdih: Stenska obloga iz marmorja, ki je kot čipka

Če imate slabo osvetljeno kopalnico, izberite alojo, bambus, taščin jezik in praproti. Naj vam jih predstavimo.

Zdravilna aloja pozna mnogo vrst, oblik in velikosti. Aloja ni samo zanimiv in lep dodatek, ampak je tudi relativno poceni. Aloja ne potrebuje veliko zalivanja ali naravne svetlobe, pravzaprav jo neposredna sončna svetloba zažge, zato je kopalnica z omejeno svetlobo idealno mesto. Prostori brez neposredne sončne svetlobo in zadostno vlažnostjo so primerni za to rastlino. Aloja je prav tako znana po svojih zdravilnih koristih, zato jo je vedno dobro imeti pri roki v primeru manjše praske ali opekline.

Aloja v kopalnici

Naslednja trendna rastlina, primerna za kopalnico, je bambus.

Dinamične in zanimive kombinacije, ki jih lahko dosežete s to eksotično rastlino, so praktično neskončne, poleg tega pa bambus obožuje svetlobo in vodo. Bambus spada med najhitreje rastoče rastline, zato morate zagotoviti dovolj prostora ali pa nadzorovati rast. Kljub določeni meri pazljivosti in potrebnemu obrezovanju, lahko dosežete zanimive kombinacije. Samo poglejte, kako postane prostor zanimiv, če je v njem prisoten bambus.

Bambus v kopalnici

Taščin jezik (Sansevieria trifasciata) je še ena odlična rastlina, ki prinese v kopalnico in njeno opremo svežino in vitalnost. Taščin jezik ima veliko različnih oblik in domačih imen. Zaradi raznolikosti boste zagotovo našli vrsto, ki se bo najbolje podala k vaši kopalnici. Taščin jezik je rastlina, ki ima rada senco, zato ji ustreza, če jo postavite bolj v kot. Ker rastlina potrebuje tudi veliko vode, je kopalnica pravi kraj zanjo. Prepričajte se, kako lep in eleganten je taščin jezik v spa kopalnici.

Taščin jezik (Sansevieria trifasciata)

Bi raje izbrali praprot (Nephrolepis exaltata) za svojo kopalnico?

Praprot je lepa, in živahna rastlina, katere nega ni zahtevna, zagotoviti ji morate le visoko vlažnost in posredno svetlobo. S svojimi nežnimi in zavitimi listi je praprot odličen dodatek vsake kopalnice.

Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum) je privlačna in zelo preprosta za vzdrževanje. Zelenčica je elegantna rastlina z dolgimi, ozkimi listi, ki osvetlijo notranjost.

Če med dosedanjimi naštetimi rastlinami niste našli najljubše, lahko izberete tudi: difenbahijo (Dieffenbachia), spatifil (Spathiphyllum) ali fikus benjamin (Ficus benjamina), saj so te rastline primerne za kopalnice, ki so slabše osvetljene. Zelo nezahtevni in enostavni za vzdrževanje sta aspidistra (Aspidistra) in filodendron (Philodendron).

Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum)

Navpični vrtički ali zelene stene

Če uživate v bujnem rastlinju in želite enak omamni učinek tudi v kopalnici, potem razmislite o navpičnem vrtičku oziroma zeleni steni. V zadnjem času mnogi arhitekti in oblikovalci uporabljajo napredne tehnike in strukture, s katerimi ustvarjajo edinstveno okolje za kopalniške prostore.

Samo poglejte projekt kopalnice z zeleno steno Olge Akulove. Ko razmišljate o zelenem poudarku, ki je več kot samo lonček z rastlino, se zavedajte, da je vzdrževanje zelene stene veliko bolj zahtevno in zahteva stalno obrezovanje in nego. Prav tako previdno izberite kombinacijo rastlin za vertikalni vrtiček, saj morate upoštevati njihove potrebe in nadaljnji razrast rastlin. Morda vam je všeč mlada rastlina, odrasla rastlina, ki se je razrasla, pa ni več primerna za zeleno steno. Vse te dejavnike upoštevajte.

Navpični vrtički ali zelene stene

Ambient Olge Akulove: Les, beton, baker, medenina in zelena stena. 


Mesto, kjer se kopalnica sreča z vrtom

Če nobena od dosedaj naštetih možnosti ni primerna za vašo sanjsko kopalnico, bo odpiranje kopalnice proti vrtu morda prava izbira. To je zelo eleganten pristop, v katerem panoramsko okno vizualno poveže kopalnico z vrtom, kopalnici da značaj, razširi vpliv enega prostora in združi dva interierja v eno izkušnjo. Rešitev je sveža in enostavna za vzdrževanje, saj rastline rastejo v svojem naravnem okolju – zunaj na vrtu.

Ko se kopalnica združi z vrtom ...

Spa občutek tega projekta ustvarja prisotnost naravnega kamna, katerega postavitev spominja na slap.

Še tako majhen vrt, povezan s kopalnico, pripomore k udobnemu in prijetnemu vplivu na notranjo opremo in podobo kopalnice.

Vila V3 je izjemen primer sodobne skandinavske arhitekture. V vili se nahaja ta sodobna kopalnica z zunanjim vrtom.

V vsakem primeru obstaja več možnosti, kako vključiti žive rastline v notranje prostore, še posebej v kopalnico. Prisotnost živih rastlin je vedno sveža izbira, ki naredi prostore prijetne. Ni pomembno, ali boste izbrali eno samo lončnico, zeleno steno ali vrt, zelene rastline so vedno odlična dekoracija, ne glede na količino.

Trendi prinašajo naravo v domove oziroma približajo domove k naravi, kolikor je to mogoče. Trendi se bodo še naprej razvijali in nadgrajevali tudi v prihodnje, zato pričakujemo zanimive kopalniške dekorativne rešitve in inovacije tudi v obdobju 2017–2018.

Foto: www.interiorzine.com

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki