Ideje za dom, nasveti, trendi

6 prednosti, zakaj uporabiti preprogo v sobi

Ste se kdaj vprašali, zakaj dejansko potrebujete preprogo v prostoru? Prednost preproge ni samo estetska, ampak obstajajo še drugi ključni dejavniki. Prednosti uporabe preproge, navedene v nadaljevanju članka, naj vam bodo v pomoč, ko boste kupovali novo preprogo.

Ambientdizajn 26.9.2017, 23:31

1. Preproga vnese sijaj in mehkobo 
Naj bodo vaše talne obloge iz lesa, keramike ali drugega materiala, preproge prinesejo drugačen sijaj v prostor. Zelo debela in robustna preproga lahko nadomesti celo sedežno pohištvo. Preproga poveže barve v prostoru, bosim nogam pa je zagotovo najbolj všeč mehkoba preproge.  

2. Preproga določi meje
V odprtem prostoru je preproga tisti element, ki določi meje posameznega območja. 

3. Preproga absorbira prah
Preproga absorbira prah (in tudi zvok) ter preprečuje, da bi se v večji meri povrnil v zrak. Na sijočih oziroma temnih tleh je prah bolj viden. S sesanjem boste odstranili prah, vaša preproga pa bo znova čista. 

4. Preproga absorbira toploto
V hladnejšem okolju so v hišah večino leta talne obloge mrzle, zato ljudje dodajamo preproge kot zaščito pred neposrednim izpostavljanjem mrazu. Preproge absorbirajo toploto čez dan in jo postopoma oddajo v prostor. 

5. S preprogo je igra prijetnejša
Z mehko preprogo je igra majhnih otrok prijetnejša in varnejša, saj veliko časa prebijejo na tleh.  

6. Preproga kot pika na i
Preproga je lahko tisti dekorativni element v prostoru, ki se ne ujema s celotno temo vaše sobe, a je kljub temu pika na i. Šele ko bo vaša preproga nekega dne odšla na kemično čiščenje, boste občutili, kako je preproga nujno potrebna, saj boste imeli občutek, da je prostor gol in pust. 


Na velikost prostorov težko vplivamo, dizajnerske odločitve pa so v naših rokah. Poiščite inspiracijo v naslednji zbirki fotografij:Navdih:

Modre zavese za dramatičen ali nežen ambient

Kako urediti majhno dnevno sobo: 36 idej
Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Preprosta, a hkrati razkošna hiša na obali

To lepo hišo na obali, ki se nahaja v Avalonu v Avstraliji, je leta 2015 oblikovalo podjetje Villa and Villa. Več

Moderna prenova in razširitev opečnate hiše

Dvonadstropna moderna hiša s sodobnim dizajnom se nahaja v kanadskem Ontariu v soseski, kjer prevladuje tradicionalna arhitektura. Ekipa Atelier RZLBD je prenovila obstoječi bungalov in mu dodala drugo nadstropje. Več

Veličastna jedilnica v industrijskem stanovanju

Tole industrijsko stanovanje, ki ga je zasnovalo podjetje Grisoro Designs, se nahaja v New Yorku v nekdanji tovarni. Arhitektura industrijske zgradbe je dala sodobno opremljenemu interierju značaj in eklektično noto, ki ga zmore le prostor z zgodovino. Več

Dva paviljona, ki nudita zasebnost in povezanost

Podjetje Moloney Architects je zasnovalo sodobno hišo v Avstraliji. Lesena hiša je dobila svoje ime po razcepljeni monolitni arhitekturni obliki. Hišo sestavljata dva paviljona, ki se zdita samostojna, v resnici pa sta povezana, družini pa nudita zasebnost in povezanost. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki