Ideje za dom, nasveti, trendi

6 prednosti, zakaj uporabiti preprogo v sobi

Ste se kdaj vprašali, zakaj dejansko potrebujete preprogo v prostoru? Prednost preproge ni samo estetska, ampak obstajajo še drugi ključni dejavniki. Prednosti uporabe preproge, navedene v nadaljevanju članka, naj vam bodo v pomoč, ko boste kupovali novo preprogo.

Ambientdizajn 26.9.2017, 23:31

1. Preproga vnese sijaj in mehkobo 
Naj bodo vaše talne obloge iz lesa, keramike ali drugega materiala, preproge prinesejo drugačen sijaj v prostor. Zelo debela in robustna preproga lahko nadomesti celo sedežno pohištvo. Preproga poveže barve v prostoru, bosim nogam pa je zagotovo najbolj všeč mehkoba preproge.  

2. Preproga določi meje
V odprtem prostoru je preproga tisti element, ki določi meje posameznega območja. 

3. Preproga absorbira prah
Preproga absorbira prah (in tudi zvok) ter preprečuje, da bi se v večji meri povrnil v zrak. Na sijočih oziroma temnih tleh je prah bolj viden. S sesanjem boste odstranili prah, vaša preproga pa bo znova čista. 

4. Preproga absorbira toploto
V hladnejšem okolju so v hišah večino leta talne obloge mrzle, zato ljudje dodajamo preproge kot zaščito pred neposrednim izpostavljanjem mrazu. Preproge absorbirajo toploto čez dan in jo postopoma oddajo v prostor. 

5. S preprogo je igra prijetnejša
Z mehko preprogo je igra majhnih otrok prijetnejša in varnejša, saj veliko časa prebijejo na tleh.  

6. Preproga kot pika na i
Preproga je lahko tisti dekorativni element v prostoru, ki se ne ujema s celotno temo vaše sobe, a je kljub temu pika na i. Šele ko bo vaša preproga nekega dne odšla na kemično čiščenje, boste občutili, kako je preproga nujno potrebna, saj boste imeli občutek, da je prostor gol in pust. 


Na velikost prostorov težko vplivamo, dizajnerske odločitve pa so v naših rokah. Poiščite inspiracijo v naslednji zbirki fotografij:Navdih:

Modre zavese za dramatičen ali nežen ambient

Kako urediti majhno dnevno sobo: 36 idej
Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Prenova hiše v ženstvenem in prefinjenem stilu

Ženstven in prefinjen stil najnovejšega projekta oblikovalskega studia Kingston Lafferty Design kaže, kako je mogoče uspešno združiti minimalistično belo kuhinjo in elegantno jedilnico s temnejšim ozadjem boemsko elegantnega dnevnega prostora. Več

Enosobno stanovanje Jaglana v skandinavskem stilu

Leta 2017 je podjetje Raca Architekci prenovilo stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja, da je nastalo sodobno enosobno stanovanje v skandinavskem stilu. Stanovanje se nahaja v Gdańsku na Poljskem. Več

Moderna hiša v industrijskem stilu

Leta 2017 je podjetje Zrobym Architects v Minsku v Belorusiji zasnovalo moderno hišo v industrijskem stilu. Arhitekt Dmitry Sheleg iz podjetja Zrobym Architects je zasnoval 280 kvadratnih metrov veliko hišo, v kateri je poskušal razbiti stereotipe, povezane z značilnostmi industrijskega stila. Več

Jajce savna: zlata ogledala odsevajo pokrajino

Umetniški duo Bigert & Bergström je zasnoval jajčasto savno z zlatimi odsevnimi površinami v najsevernejšem mestu Švedske. Kiparska instalacija ponuja veliko prostora za toploto, razmišljanje in počitek. Več

Nazaj na vrh


Naključni članki