Ideje za dom, nasveti, trendi

6 prednosti, zakaj uporabiti preprogo v sobi

Ste se kdaj vprašali, zakaj dejansko potrebujete preprogo v prostoru? Prednost preproge ni samo estetska, ampak obstajajo še drugi ključni dejavniki. Prednosti uporabe preproge, navedene v nadaljevanju članka, naj vam bodo v pomoč, ko boste kupovali novo preprogo.

Ambientdizajn 9/26/2017, 11:31 PM

1. Preproga vnese sijaj in mehkobo 
Naj bodo vaše talne obloge iz lesa, keramike ali drugega materiala, preproge prinesejo drugačen sijaj v prostor. Zelo debela in robustna preproga lahko nadomesti celo sedežno pohištvo. Preproga poveže barve v prostoru, bosim nogam pa je zagotovo najbolj všeč mehkoba preproge.  

2. Preproga določi meje
V odprtem prostoru je preproga tisti element, ki določi meje posameznega območja. 

3. Preproga absorbira prah
Preproga absorbira prah (in tudi zvok) ter preprečuje, da bi se v večji meri povrnil v zrak. Na sijočih oziroma temnih tleh je prah bolj viden. S sesanjem boste odstranili prah, vaša preproga pa bo znova čista. 

4. Preproga absorbira toploto
V hladnejšem okolju so v hišah večino leta talne obloge mrzle, zato ljudje dodajamo preproge kot zaščito pred neposrednim izpostavljanjem mrazu. Preproge absorbirajo toploto čez dan in jo postopoma oddajo v prostor. 

5. S preprogo je igra prijetnejša
Z mehko preprogo je igra majhnih otrok prijetnejša in varnejša, saj veliko časa prebijejo na tleh.  

6. Preproga kot pika na i
Preproga je lahko tisti dekorativni element v prostoru, ki se ne ujema s celotno temo vaše sobe, a je kljub temu pika na i. Šele ko bo vaša preproga nekega dne odšla na kemično čiščenje, boste občutili, kako je preproga nujno potrebna, saj boste imeli občutek, da je prostor gol in pust. 


Na velikost prostorov težko vplivamo, dizajnerske odločitve pa so v naših rokah. Poiščite inspiracijo v naslednji zbirki fotografij:Navdih:

Modre zavese za dramatičen ali nežen ambient

Kako urediti majhno dnevno sobo: 36 idej
Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderno-klasično stanovanje v Barceloni z izjemnim interierjem

Leta 2018 je Meritxell Ribe - Room Studio v Barceloni prenovil stanovanje iz sredine prejšnjega stoletja. Oblikovalci so klasične arhitekturne prvine združili s trendnimi barvami ter z moderno notranjo opremo, da je nastalo domovanje z osupljivim interierjem, ki je tako klasičen kot tudi moderen. Več

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo

Sodobna podeželska hiša, obdana z naravo, se nahaja v Redwood Cityju v Kaliforniji. Sodobno hišo je leta 2017 oblikovalo podjetje Feldman Architecture. Več

Moderno stanovanje v Barceloni z vabečim vzdušjem

Čudovito svetlo stanovanje, ki se nahaja v Barceloni v Španiji, je leta 2017 prenovil in zasnoval Meritxell Ribé - Room Studio. Oblikovalci so združili skandinavski stil z mediteranskimi vplivi, pri tem pa so uporabili naravne materiale, vzorčasto keramiko in mehke pastelne odtenke, ki ustvarijo vabeče in toplo vzdušje. Več

Sodobno stanovanje v Milanu z ozko spalnico

Sodobno stanovanje, ki ga je leta 2018 oblikoval Studio Cichetti Viscardi, se nahaja v Milanu v Italiji. Stanovanje ima zelo prostoren dnevno-bivalni prostor, vendar izredno ozko spalnico, zato so oblikovalci izbrali posebno postavitev notranje opreme. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki