Ideje za dom, nasveti, trendi

6 prednosti, zakaj uporabiti preprogo v sobi

Ste se kdaj vprašali, zakaj dejansko potrebujete preprogo v prostoru? Prednost preproge ni samo estetska, ampak obstajajo še drugi ključni dejavniki. Prednosti uporabe preproge, navedene v nadaljevanju članka, naj vam bodo v pomoč, ko boste kupovali novo preprogo.

Ambientdizajn 26.9.2017, 23:31

1. Preproga vnese sijaj in mehkobo 
Naj bodo vaše talne obloge iz lesa, keramike ali drugega materiala, preproge prinesejo drugačen sijaj v prostor. Zelo debela in robustna preproga lahko nadomesti celo sedežno pohištvo. Preproga poveže barve v prostoru, bosim nogam pa je zagotovo najbolj všeč mehkoba preproge.  

2. Preproga določi meje
V odprtem prostoru je preproga tisti element, ki določi meje posameznega območja. 

3. Preproga absorbira prah
Preproga absorbira prah (in tudi zvok) ter preprečuje, da bi se v večji meri povrnil v zrak. Na sijočih oziroma temnih tleh je prah bolj viden. S sesanjem boste odstranili prah, vaša preproga pa bo znova čista. 

4. Preproga absorbira toploto
V hladnejšem okolju so v hišah večino leta talne obloge mrzle, zato ljudje dodajamo preproge kot zaščito pred neposrednim izpostavljanjem mrazu. Preproge absorbirajo toploto čez dan in jo postopoma oddajo v prostor. 

5. S preprogo je igra prijetnejša
Z mehko preprogo je igra majhnih otrok prijetnejša in varnejša, saj veliko časa prebijejo na tleh.  

6. Preproga kot pika na i
Preproga je lahko tisti dekorativni element v prostoru, ki se ne ujema s celotno temo vaše sobe, a je kljub temu pika na i. Šele ko bo vaša preproga nekega dne odšla na kemično čiščenje, boste občutili, kako je preproga nujno potrebna, saj boste imeli občutek, da je prostor gol in pust. 


Na velikost prostorov težko vplivamo, dizajnerske odločitve pa so v naših rokah. Poiščite inspiracijo v naslednji zbirki fotografij:Navdih:

Modre zavese za dramatičen ali nežen ambient

Kako urediti majhno dnevno sobo: 36 idej
Foto: www.architectureartdesign.com, Pinterest/D. Cigale

Nazaj na vrh

Morda vas zanima tudi

Moderna kuhinja z izjemno dolgim panoramskim oknom

Sodobno dvonadstropno hišo v Montrealu v Kanadi je leta 2017 preuredilo podjetje naturehumaine [architecture + design]. Prvi korak k prenovi hiše iz poznih 40. let prejšnjega stoletja je bilo odprtje zadnje fasade. Več

Industrijsko stanovanje, ki je nastalo iz mehanične delavnice

V Italiji se nahaja to industrijsko stanovanje, ki ga je zasnovalo podjetje Miro Architetti leta 2014. Nekdanja mehanična delavnica v pritličju stavbe na obrobju Bologne je postala industrijsko stanovanje. Več

Trikotna hiša s skandinavsko notranjostjo

V Lvivu v Ukrajini se nahaja moderna trikotna hiša, ki jo je leta 2018 zasnovalo podjetje BY Visuals. T-hiša je trikotna stavba, ki je neločljivo povezana s tradicionalno ukrajinsko karpatsko arhitekturo. Več

Industrijsko loft stanovanje, ki ima košček narave

Industrijsko loft stanovanje, ki ga je leta 2017 zasnovalo podjetje Habitan Architecture, se nahaja v Barceloni v Španiji, v zgradbi iz 70. let prejšnjega stoletja. Interier je prostoren, z močnimi betonskimi stebri in kovinskimi vrati industrijskega videza. Več

Nazaj na vrh
Naključni članki